Vijf tips om je te helpen je testament te schrijven

Een testament opstellen kan een ontmoedigende taak lijken. Maar een testament maken is een van de belangrijkste dingen die je zult doen, en zorgt ervoor dat alles waar je tijdens je leven hard voor gewerkt hebt, naar de mensen gaat die het belangrijkst voor je zijn.

Spreek met een notaris

Bij het schrijven van een testament moet je altijd professioneel advies zoeken en naar een erkende notaris gaan die je door het proces kan helpen navigeren. Het is belangrijk dat je het niet zelf probeert te doen, want je kunt er uiteindelijk meer troep van maken dan wanneer je helemaal geen testament zou hebben.

Voor je een testament schrijft moet je de waarde van je nalatenschap berekenen, die bestaat uit je bezittingen, auto, persoonlijke bezittingen en geld, minus al je schulden (waaronder hypotheken, leningen, rekening-courantkredieten en krediet- of verlengde koopovereenkomsten).

Beslis aan wie je dingen nalaat

Dan wil je nadenken over hoe je je nalatenschap wilt verdelen. Zie het een beetje als een taart en je geeft plakjes aan de mensen met wie je je nalatenschap wilt delen.

Hoewel vrienden en familie altijd de belangrijkste overweging zijn, kan zelfs een klein bedrag dat je aan je favoriete liefdadigheidsinstelling of -instellingen nalaat een enorm verschil maken. Schenkingen uit nalatenschap maken elk jaar 2,8 miljard pond uit van de schenkingen aan liefdadigheidsinstellingen en spelen een vitale rol bij de voortzetting van het werk van die organisaties. Deze gift kan zo klein of groot zijn als je zelf wilt – zelfs bescheiden bedragen kunnen een enorm verschil maken. Dus als je aan het eind een klein bedrag over hebt, laat dat plakje dan aan je favoriete goede doel.

Vertel het je familie

Wat je wensen ook zijn, transparant zijn met je naasten over wat je van plan bent is een goed idee. Ik zou mensen altijd aanmoedigen om het gesprek met hun familie te voeren. Het bespaart hartzeer aan het eind. En als je geld nalaat aan goede doelen, leg dat dan uit aan je familie en vertel ze dat je echt trots bent op wat je wilt doen.

Denk aan kinderopvang

Een testament schrijven gaat echter niet alleen over je financiële zaken op orde brengen. Je zult ook moeten nadenken over dingen als wie er voor je kinderen zorgt als jij er niet meer bent. Een andere belangrijke stap is het aanwijzen van executeurs – vertrouwenspersonen die je nalatenschap bij je overlijden zullen afhandelen. Idealiter zijn executeurs zakelijk ingestelde familie of vrienden, maar het kunnen ook professionele adviseurs zijn.

Vergeet computerspullen niet

Tegenwoordig zijn ook onze digitale bezittingen een belangrijke overweging. We hebben allemaal steeds meer bezittingen online opgeslagen, variërend van e-mail en Facebook accounts, wachtwoorden voor online accounts, tot digitale muziek en foto’s. Je kunt er bij het schrijven van een testament voor kiezen deze aan familie of vrienden door te geven.

Zonder een bijgewerkt testament kan het gebeuren dat je bezittingen niet terechtkomen bij de mensen die het meest voor je betekenen, van vrienden en familie tot liefdadigheidsinstellingen die je na aan het hart liggen. Een testament opstellen hoeft niet duur te zijn.  De kosten voor opstellen testament starten bij 250 euro.