Echtscheiding in USA

De echtscheiding in de Verenigde Staten, ook wel de ontbinding van het huwelijk genoemd, is een juridische procedure waarbij een rechter of een andere autoriteit de huwelijksbanden tussen twee personen ontbindt, waardoor zij weer ongehuwd worden en met andere personen kunnen trouwen. In de Verenigde Staten vallen huwelijk en echtscheiding onder de bevoegdheid van de regeringen van de staten, niet van de federale regering.

Hoewel dergelijke aangelegenheden gewoonlijk bijkomstig zijn of voortvloeien uit de ontbinding van het huwelijk, kan een echtscheiding ook kwesties van partneralimentatie, voogdij over kinderen, kinderalimentatie, verdeling van eigendom en verdeling van schuld met zich meebrengen.

Echtscheiding in de VS wordt geregeld door de wetgeving van de staat en niet door de federale wetgeving. De wetten van de staat of staten waar het echtpaar woont op het moment van de echtscheiding zijn van toepassing, niet die van de plaats waar het echtpaar getrouwd was. Alle staten erkennen echtscheidingen die door een andere staat zijn toegekend, en alle staten leggen een minimale verblijfsduur op om een echtscheiding aan te vragen,[20] Nevada en Idaho zijn momenteel het kortst met zes weken.[21][22]

Alle staten staan no-fault echtscheiding toe op gronden zoals onverzoenlijke verschillen, onherstelbare ineenstorting, en verlies van genegenheid. Sommige staten schrijven een scheidingsperiode voor, voordat een scheiding zonder schuld mogelijk is. Mississippi, South Dakota en Tennessee zijn de enige staten die wederzijdse toestemming vereisen voor een scheiding zonder schuld. De rest van de staten staan eenzijdige no-fault echtscheiding toe.[14][23][24]

Sinds het midden van de jaren negentig hebben enkele staten convenanthuwelijkswetten ingevoerd die paren de optie geven om echtscheiding te bemoeilijken. Zo kunnen echtparen die kiezen voor een convenantenhuwelijk bijvoorbeeld verplicht worden om counseling te ondergaan voordat een echtscheiding kan worden toegekend, of om hun conflicten te onderwerpen aan bemiddeling. In staten waar dergelijke bepalingen ontbreken, tekenen sommige echtparen een contract waarin zij dezelfde verplichtingen op zich nemen.

In sommige jurisdicties kan een echtscheiding in kort geding (of een echtscheiding van eenvoudige omvang) worden toegekend als de echtgenoten aan bepaalde voorwaarden voldoen of het van te voren eens kunnen worden over belangrijke kwesties. Bijvoorbeeld, om in aanmerking te komen voor een echtscheiding in Californië, moet een echtpaar aan alle volgende voorwaarden voldoen:

 • Minder dan vijf jaar getrouwd zijn,
 • Samen geen kinderen hebben,
 • Geen onroerend goed bezitten,
 • Huren geen onroerend goed anders dan de huidige woning,
 • Niet meer dan $6.000 aan schulden hebben sinds de huwelijksdatum,
 • Bezit minder dan $41.000 aan gemeenschappelijke bezittingen (bezittingen verkregen tijdens het huwelijk), voertuigen niet
 • meegerekend,
 • Bezit niet meer dan $41.000 aan afzonderlijke eigendommen (eigendommen verkregen voor het huwelijk), voertuigen niet
 • meegerekend,
 • ermee instemmen af te zien van partneralimentatie,
 • Hebben een ondertekende overeenkomst die eigendommen (inclusief auto’s) en schulden verdeelt, en
 • Voldoen aan de eis van ingezetenschap, indien van toepassing.[25]